Galloways

Galloway met kalf

Naast onze bed en breakfast houden wij op onze boerderij in Horssen Galloways, ook wel bekend als Schotse laaglanders. Wij houden deze bijzondere dieren voor het vlees en ze houden onze 3ha grasland op natuurlijke wijze kort.

Galloway paspoort
Afkomst: het Graafschap Galloway in Zuidwest-Schotland (vanaf 1975 in Nederland)
Haarkleur: meestal zwart, maar ook roodbruin of zelfs lichtgekleurd
Lengte: schofthoogte koeien 120 cm, stieren gemiddeld 130 cm
Gewicht: koeien 450-590 kg, stieren 600-900 kg.

Dag en nacht, zomer en winter buiten
De Galloway heeft een ruwe buitenvacht en zachtere binnenvacht. Deze vormen een ideale bescherming tegen wind en regen en zorgen ervoor dat ze ’s winters buiten kunnen blijven. Mede hierdoor worden deze bijzondere koeien veel in natuurgebieden ingezet, bijvoorbeeld in de Gelderse Poort en de Blauwe Kamer.

Moederinstinct
De koeien zijn van ongeveer 1,5 jaar vruchtbaar en eenmaal moeder hebben ze een sterk beschermend moederinstinct. Zijn er kalfjes, blijf dan bij ze uit de buurt. Ze kunnen zo’n 10 tot 12 kalfjes krijgen. De draagtijd is 9 maanden. De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg.

Gallowayvlees
Galloways zijn echte vleeskoeien. Ze groeien langzaam en dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Dat is mals en bevat weinig water. Op driejarige leeftijd is de Galloway gereed voor de slacht.